Emotioneel herstel na een miskraam

Sommige ouders kunnen met het verlies van een kindje goed verder leven, anderen hebben daar meer tijd voor nodig. Voor sommigen is een miskraam echter een zeer ingrijpende gebeurtenis waarna er tekenen zijn van een rouwproces. Het verlies van je kindje maakt het einde aan de zwangerschap, maar ook aan je (nabije) toekomstbeeld en je verwachtingen.

Gevoelens na een miskraam

Verlies is verdriet. Verdriet is geen stemming, maar een proces dat in gang gezet wordt in reactie op verlies. Door het verlies raak je ook iets kwijt in jezelf, iets waaraan je al gehecht was. Met het verlies van je geliefde baby, raak je ook je zijnsvorm (idee, droom) kwijt. Verdriet is het pijnlijke proces waarin je overgaat van de ene zijnsvorm naar de andere, en waarin je het vaak niet weet. Verdriet is een meestal onoverzichtelijk proces voor jezelf. Chaos is de enige werkelijkheid die lijkt tot je langzaam weer begint te voelen dat er een nieuw leven nadert met nieuwe liefde.

Het verlies van een kindje gaat is niet alleen verdrietig maar gaat ook samen met teleurstelling, schuldgevoelens, boosheid, leegte en ongeloof. De verwerking doet ieder op zijn eigen manier. Belangrijk is om je gevoelens serieus te nemen en probeer er met anderen over te praten. Omdat het verlies voor de omgeving vaak onzichtbaar is, kan het prettig zijn om met mensen te praten. Ervaring leert dat het fijn is om je verhaal te kunnen delen, ook al is dat kwetsbaar en spannend. 

Praten na een miskraam

Steungroep na verlies van je baby

Eens in de twee maanden organiseert Ella een middag rond het verlies van een baby. De middag is bedoelt voor ouders die te maken hebben gekregen met een miskraam, vroeggeboorte, overlijden in zwangerschap of na de bevalling. De middag wordt verzorgd door Annemieke Hillen, rouw- & levenscounselor www.annemiekehillen.nl
De bijeenkomsten zijn meestal op een donderdag van 15.30 tot 17.30 uur. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Door de Corona maatregelen is het momenteel niet mogelijk met een groep samen te komen. Je kunt contact opnemen met Annemieke voor een persoonlijke afspraak.

Voor vaders

Bij een miskraam gaat meestal alle aandacht naar de vrouw, want zij is immers degene die het allemaal moet doorstaan.
Er is een website devergetenvader.nl met informatie en een link naar een Facebook groep, speciaal voor mannen die met een miskraam of vroeggeboorte te maken hebben gehad.

Individuele coaching na een miskraam

Denk je dat je meer baat hebt om over je verdriet te praten in een persoonlijk gesprek dan is dat ook mogelijk met Mária van de Westerlo, zij is miskraambegeleider, coach angstige zwangere, echoscopiste & verloskundige. Voor een individuele coaching zijn doorgaans één, twee of maximaal drie gesprekken nodig. Voor (oud) cliënten van Ella is het kosteloos. Tarief individueel coaching gesprek is 65 euro (1,5 uur). Je kunt je aanmelden bij contact

Scroll naar top